Zijn eiwitten belangrijk, waar zitten ze in en wat voor functie hebben ze?

Wat zijn eiwitten?

Gezond eten, genoeg sporten en afvallen begint bij het begrijpen van voeding, zoals eiwitten. Wat zijn eiwitten eigenlijk? Je komt eiwitten in heel veel soorten voedsel tegen, ook wel onder de naam proteïnes. Misschien heb je wel sportsupplementen gezien met eiwitten erin. Maar wat maakt eiwitten nou zo’n belangrijke stof voor het menselijk lichaam?

Eiwitten in de biologie

De belangrijkste voedingsstoffen die een mens nodig heeft, kan je onderverdelen in eiwitten (aminozuren), vetten, vitamines, mineralen en koolhydraten (zetmeel en suikers). Eiwitten worden ook wel proteïnen genoemd en het zijn een grote klasse van biologische moleculen die bestaan uit aminozuren en polymere ketens. Het maken van eiwit wordt eiwitsynthese genoemd. Dit proces vindt plaats binnen iedere cel van een mens, eiwitten vind je dan ook in je hele lichaam terug. In je lichaam hebben eiwitten verschillende functies, vrijwel allemaal op celniveau, dus dingen die je met het blote oog niet kunt zien. Een functie is bijvoorbeeld het veroorzaken van chemische omzettingen. Er zijn eiwitten die zorgen voor biologische en chemische reacties. Dit type eiwit wordt enzym genoemd. Eiwitten zorgen ook voor structuur. Het geeft structuur aan een cel en helpt bij het proces van celdeling. Eiwitten houden zich ook bezig met transportatie van stoffen in, uit en binnen de cel. Communicatie in je lichaam kan ook door eiwitten geregeld worden, sommige eiwitten zijn namelijk hormonen en zorgen voor communicatie tussen cellen met veel afstand ertussen. Als laatste spelen eiwitten en rol in de regulatie van allerlei systemen, zoals het veranderen van de celstructuur met behulp van andere eiwitten.

Eiwitten uit voedsel halen

Eiwitten zijn een macronutriënt, wat betekent dat ze zorgen voor calorieën (energie) en aminozuren. Je lichaam is niet in staat om deze belangrijke eiwitten zelf aan te maken, wat betekent dat je voedsel moet eten of drinken waar eiwitten inzitten. Door het drinken van een glas melk krijg je eiwitten binnen, je lichaam breekt deze eiwitten voor je af waardoor er aminozuren overblijven. De aminozuren zijn het gedeelte van de eiwitten wat zo belangrijk is voor je lichaam. Het zijn de bouwstenen van lichaamseiwitten. 1 aminozuur heb je niks aan, aminozuren komen altijd voor in een keten met meerdere zuren. Zo’n draad met aminozuren kan allerlei functies hebben, afhankelijk van welke aminozuren er in de keten verwerkt zitten. Al die aminozuren bij elkaar worden weer een eiwit. Er zijn veel combinaties mogelijk waardoor je hele complexe eiwitten kunt maken. Een eiwit wordt dus in je lichaam afgebroken. Er blijven aminozuren over die vervolgens gaan combineren en weer opnieuw een ander soort eiwit worden. Je lichaam wordt continu vernieuwd en heeft dus een blijvende doorstroom van nieuwe eiwitten/aminozuren nodig.

Functies van eiwit

Erg leuk al die functies van eiwitten, maar wat merk je zelf nou vooral aan eiwitten? Processen als het transporteren van stoffen en het regelen van structuren zal je niet bewust van zijn. Wat bijvoorbeeld wel belangrijk is om te weten, is dat enzymen (een type eiwit) een hele grote rol spelen in je stofwisseling. Enzymen zorgen ervoor dat voedingsstoffen worden omgezet in bouwstoffen en energie. Dat is essentiële informatie voor iedereen die wil sporten of afvallen. Eiwitten en calorieën gaan namelijk hand in hand, een eiwit levert per gram zo’n 4 kilocalorieën. Om voor energie te zorgen worden de aminozuren van het eiwit dat uit het eten komt of dat uit je spieren komt omgezet in glucose. Doordat eiwitten zorgen voor energie, zijn ze belangrijk voor iedereen. Als je fanatiek sport, heb je soms wat extra eiwitten nodig. Als je veel en lang traint, kunnen er beschadigingen optreden aan het spierweefsel. Door het innemen van wat extra eiwitten na het sporten, kan je je lichaam en spieren een steuntje in de rug geven. Krachtsporters kunnen eiwitten zelfs inzetten om meer spierweefsel mee op te bouwen.

Eiwit in voedsel

Eiwitten vind je in allerlei voedingstoffen. Zowel in plantaardige of in dierlijke producten zitten eiwitten, wat best logisch is want zelfs de mens zelf bestaat uit eiwitten. Plantaardige producten waar eiwitten inzitten zijn onder andere brood, granen (pasta en rijst onder andere), bonen en linzen, noten en paddenstoelen. Dierlijke producten met eiwitten erin zijn vlees, vis, gevogelte (onder andere kip), eieren, melk en kaas. Het spreekt voor zich dat ook bewerkte producten met bijvoorbeeld melk erin – zoals een chocoladereep – eiwitten bevatten.

Op zoek naar eiwitrijke recepten, download ze hier!

Op de hoogte blijven?

Home

Plaats een reactie