Wat zijn koolhydraten?

Wat zijn koolhydraten en wordt ik er dik van?”

Binnen de dieet industrie is er geen woord dat zo polariserend is als ‘koolhydraten’. Alhoewel iedere vorm van voedsel ze bevatten, bestaan er toch nog heel veel mythen en vragen omtrent koolhydraten. Wil jij meer weten over koolhydraten en wat ze precies zijn? Wil je ook wat meer leren over het koolhydraatarm dieet, hoe dit werkt en waarom het door iedere deskundige wordt aangeraden op het gebied van diabetes? Dan is dit artikel precies wat je nodig hebt.

Wat zijn koolhydraten?

Koolhydraten zijn in principe de energiebron voor je lichaam. Ze zorgen er voor dat de hersenen optimaal kunnen functioneren, en ondersteunen de rode bloedlichamen. Maar lang niet alle koolhydraten zijn hetzelfde. We maken grofweg verschil tussen twee vormen van van koolhydraten:

  • Langzame koolhydraten
  • Snelle koolhydraten

Langzame koolhydraten zijn scheikundig gezien lange structuren. Hierdoor heeft het lichaam langer nodig om ze op te nemen. Dit is juist gezond, omdat het er voor zorgt dat je lichaam voor een langere tijd energie heeft, en je ook een vol gevoel hebt.
Snelle koolhydraten zijn kleine scheikundige structuren die je vooral in ongezonde producten vindt. De suikers in frisdranken, snoep en koeken zijn hier een goed voorbeeld van. Dit soort suikers (en de producten waar het in zit) zorgen er voor dat je heel veel onnodige stoffen in je lichaam krijgt, zonder dat het echt vult. In essentie werken ze net zoals veel verslavende producten doen: Je voelt je er heel even iets minder slecht door, maar hebben desastreuze effecten voor je gezondheid.
bananen en koolhydraten

Zijn koolhydraten slecht voor mij?

Dit is een complexe vraag geen eentonig antwoord heeft voor ieder die gezond wilt leven. Koolhydraten op zichzelf zijn niet ongezond. Sterker nog, ze zijn essentieel voor het lichaam. Met te weinig koolhydraten voel je je slap, en kan je slechter nadenken. Daarom is het ook niet aan te raden om ze zomaar uit je eetpatroon te halen, maar dit alleen te doen volgens een bewezen koolhydraatarm dieet programma.
Neem als voorbeeld een plak bruinbrood en een plak witbrood. Beiden bevatten koolhydraten. Maar waar bruinbrood juist veel gezonde vezels bevat qua koolhydraten, ontbreekt dit bij puur witbrood. Dus niet alleen bevat witbrood niet de gezonde stoffen die bruinbrood heeft, je raakt er ook niet vol van. Dit is één van de redenen waarom mensen vaak meerdere plakken witbrood voor lunch kunnen eten, maar vol zitten na twee plakken bruinbrood. Kwaliteit van het eten is dan ook vele malen belangrijker dan de kwantiteit.  Drink je veel frisdrank, snoep je veel, of neem je op een andere manier veel slechte koolhydraten in? Dan kan je hier heel snel dikker van worden, en voorkomt het dat je effectief af kan vallen. Omdat veel van deze ongezonde koolhydraat-rijke producten ook nog eens niet vullen, consumeer je er heel veel van. Je kan dan ook zoveel sporten als je wilt, maar als je niet let op je koolhydraat inname dan zal je nooit goed af kunnen vallen.

Snelle koolhydraten

We hebben het net al even kort gehad over snelle koolhydraten, maar deze spelen een belangrijke rol in een ongezonde levensstijl. Omdat ze snel door het lichaam worden opgenomen kan het lichaam het ook snel gebruiken. Sporters gebruiken daarom zoete sportdrankjes ook om snel de energie bij te vullen. Alle extra koolhydraten die niet direct gebruikt kunnen worden, worden op je lichaam opgeslagen als vet. Het is dan ook logisch dat iemand die veel ongezonde producten zoals frisdrank en snoep consumeert snel dik zal worden. Langzame koolhydraten worden geleidelijk over de dag in je lichaam opgenomen, waardoor je altijd energie hebt, maar weinig tot niks om zal zetten tot vet.

Hoe werkt een koolhydraatarm dieet?

Voor ieder die zijn ongezonde levensstijl om wil gooien en af wil vallen is er het koolhydraatarm dieet. In tegenstelling tot andere diëten is het koolhydraatarm dieet niet gebaseerd op trends, maar op daadwerkelijke feiten. Niet alleen zijn er duizenden mensen die hun droomgewicht en gezondheid halen dankzij dit dieet, het wordt ook nog eens ondersteund door de wetenschap.
Zoals je nu waarschijnlijk begrijpt uit het artikel, zijn sommige vormen van koolhydraten ongezonder dan anderen. Een koolhydraatarm dieet richt zich er dan ook op om de slechte koolhydraten zo veel mogelijk te mijden uit je leven, en deze op te vullen met alleen gezonde voedingsstoffen.
Het lastige van een goed koolhydraatarm dieet is het vinden van een balans tussen gezond, lekker en praktisch. Een dieet moet natuurlijk gezond en snel resultaten leveren, maar dan wel op een manier die vol te houden is.
Heel veel diëten die koolhydraatarm zijn letten niet alleen slecht op de smaak van het dieet, maar ook op de praktische haalbaarheid. Je kan namelijk niet verwachten dat mensen iedere dag in staat zijn zich helemaal uit te leven in de keuken, en dan ook nog eens twee uur lang te gaan sporten.
Daarom hebben wij het innoverende 50 dagen koolhydraatarme dieet ontwikkeld. Dit uitgebalanceerde dieet maakt gebruik van slimme recepten die er voor zorgen dat je:

  • al je benodigde voedingsstoffen binnenkrijgt
  • je een vol gevoel hebt
  • kilo’s af kan vallen

De effectiviteit van ieder dieet is afhankelijk van de persoon zelf, het gewicht en de lichaamsbouw. Maar veel van de Nederlanders die dit dieet hebben gevolgd zijn op een snelle en gezonde manier op hun streefgewicht gekomen, zonder extra te hoeven sporten!

Koolhydraatarm dieet voor diabetes

Bij zowel overgewicht als diabetes is het aan te raden om een koolhydraatarm dieet te volgen. De slechte koolhydraten, zoals de suikers in frisdranken, vormen namelijk een groot gevaar. Heb jij last van diabetes als gevolg van bijvoorbeeld overgewicht? Dan is ons 50 dagen koolhydraatarm dieet de geschikte oplossing. Maar neem dat niet alleen van ons aan, alle diabetes adviesorganen waaronder het Diabetesfonds is hier een groot voorstander van.
Ja, ik wil het koolhydraatarm 50 dagen programma proberen!
Op de hoogte blijven?
Home

Plaats een reactie